Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι άνθρωποι του προκαλούσαν σύγχυση

«H βολή ερρίφθη και η αρκούδα είναι νεκρή»: με αυτόν τον ψυχρό και λακωνικό τρόπο ανακοινώθηκε η θανάτωση της «ασυγκράτητης καφέ αρκούδας JJ1», ευρύτερα γνωστής στο κοινό με το όνομα Μπρούνο.
Όταν μια τοπική κυβέρνηση μιας πολιτισμένης χώρας αίρει την απαγόρευση να πυροβοληθεί ένα ζώο με ζωντανά πυρά, και λίγες ώρες αργότερα το ζώο αυτό, που επί ένα μήνα ειδικοί απ' όλο τον κόσμο προσπαθούσαν με τα πιο σύγχρονα μέσα να το πιάσουν ζωντανό, πυροβολείται και σκοτώνεται από έναν κυνηγό, κάτι δεν πάει καλά με αυτούς που αποφασίζουν.
Όταν η κυβέρνηση αυτή προσλαμβάνει έναν ειδικό για να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξουδετερωθεί ένα ζώο που έψαχνε απεγνωσμένα για ταίρι, και ο ειδικός αυτός δηλώνει ότι η μόνη λύση ήταν η θανάτωσή του, κάτι δεν πάει καλά με τον ειδικό και μ' αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν. Όταν σε διάφορες χώρες οι αρκούδες και οι άνθρωποι συνυπάρχουν ειρηνικά, όταν στην Αυστρία όπου εισήχθησαν οι αρκούδες πριν από μερικά χρόνια σήμερα περνούν δίπλα από τα τραπέζια όπου κάνει ο κόσμος πικ-νικ και κανείς δεν τις φοβάται, κάποια λύση πρέπει να υπάρχει για τις περιπτώσεις που κάτι πηγαίνει στραβά.
Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, και η κυβέρνηση της Βαυαρίας, αντί να εκφράσει απλώς τη λύπη της, ανακοινώνει ότι θα δώσει το κουφάρι του άτυχου ζώου για ταρίχευση ώστε στη συνέχεια να εκτεθεί στο μουσείο, κάτι δεν πάει καλά με τον πολιτισμό μας.
Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τους κυνηγούς της Βαυαρίας και της Αυστρίας κατήγγειλαν ότι έχουν κατακλυστεί με e-mails εξαγριωμένων ανθρώπων που απειλούν να σκοτώσουν τους κυνηγούς σε αντίποινα για τον θάνατο της δίχρονης αρκούδας. Διόλου περίεργη αντίδραση σε μια εποχή που έχει ανάγκη από ήρωες, κι όταν τον ρόλο αυτό δεν μπορούν να τον παίξουν οι άνθρωποι, αναλαμβάνουν να τον παίξουν τα ζώα. Για να μη θρηνήσουμε λοιπόν τώρα τα ανθρώπινα θύματα που δεν πρόλαβε να προκαλέσει ο κακομοίρης ο Μπρούνο, καλό θα είναι οι ταυτότητες των συγκεκριμένων κυνηγών να κρατηθούν μυστικές και οι ίδιοι να ξεχάσουν ό,τι έκαναν.
Του έστησαν παγίδες με κρέας. Τον σημάδεψαν με υπνωτικά βέλη. Έριξαν πίσω του ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Σκέφτηκαν να τον δελεάσουν με μια θηλυκιά, αλλά φοβήθηκαν μήπως την πάρει κι εκείνη με το μέρος του. Όλοι κυνηγούσαν τον Μπρούνο, κι εκείνος πάντα δραπέτευε. Μια μέρα τον είδαν να κάνει μπάνιο στις λίμνες των Άλπεων. Μια άλλη μέρα συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο. Όπως γράφουν οι Λος Άντζελες Τάιμς, το ανθρώπινο είδος μάλλον του προκαλούσε σύγχυση παρά τον φόβιζε. Το είδος αυτό έμελλε τελικά να τον σκοτώσει. Στην Αλάσκα έχουν ένα ρητό, έγραψε κάποιος σε ένα blog συλλυπητηρίων για τον Μπρούνο: οι χειρότερες αρκούδες είναι οι ανθρώπινες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.